Forum GminneSprawy.pl - Niezależne forum internetowe mieszkańców  Gminy Węgliniec Strona Główna
 FAQ   Szukaj   Użytkownicy   Grupy   Rejestracja   Profil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomości   Zaloguj 

Poprzedni temat «» Następny temat
Zapomniany Ruszów
Autor Wiadomość
iska 

Wysłany: 2010-06-07, 18:15   Zapomniany Ruszów

Muszę poruszyć wątek drugiej co do wielkości miejscowości w naszej gminie - Ruszowa.

Mija kadencja władz samorządowych. Niestety skłania mnie to do stwierdzenia, że burmistrz i radni zapomnieli o Ruszowie i traktują go tylko jako zło konieczne. Stwarzanie pozornych ruchów aby "udobruchać" mieszkańców "domem pogrzebowym" to stanowczo za mało. Tym bardziej, że w pochłaniającej ogromne pieniądze inwestycji, nie widać końca. Jedyny plus to nowe boiska przy szkole, ale nie każdy jest sportowcem. Gdzie podziały się inwestycje związane z drogami? Czy nowe chodniki to zbyt wielkie wymagania? Czy mieszkańcy Ruszowa są tylko "południem" gminy, które ciągle chce się kłócić i odrywać od Gminy?
Niestety, mieszkańcy są zdani na siebie. Tylko dzięki swojej kreatywności i zapałowi Ruszów wygląda jak wygląda. Nie dziwię się tym, którzy nawołują do oderwania od reszty zapuszczonej Gminy. Myślę, że ludzie z tak wielkim potencjałem, lepiej poradziliby sobie z realizowaniem potrzeb mieszkańców. Bez oczekiwania na kolejne wybory, które stają się napędem pozornych inwestycji i niekończących się obietnic, można rozwijać Ruszów i korzystać z jego położenia. Szanowni radni, Gmina to nie tylko Węgliniec i Czerwona Woda - Ruszów jest także jej częścią!

ryba

Wysłany: 2010-06-07, 21:52   Re: Zapomniany Ruszów

Zgadzam sie z tym co piszesz.Jezeli dobrze pamietam, to w Ruszowie miala byc rozbudowana szkola-jakis łącznik czy coś takiego. To by sluzylo dzieciom.Ale chyba to juz nieaktualne? Teraz wymyśli sie inną obiecanke,a głupi naród znów pewnie to łyknie.Obym się myliła.

czas_na_zmiany 

Wysłany: 2010-06-08, 07:00   

...
Ostatnio zmieniony przez czas_na_zmiany 2010-08-23, 07:56, w całości zmieniany 1 raz  

Noemi 

Wysłany: 2010-06-08, 09:04   

Zgadzam się z powyższymi opiniami naszą gminę nie stanowią tylko Czerona Woda i Węgliniec, ale czego się spodziewać, to jest oczywiste, że wkrada się tutaj sentyment- spora część władzy wyższej pochodzi z Czerwonej Wody z siedzibą w Węglińcu. To jest taki zamysł by inwestować w jedną wioskę, bo wystarczy że większość z CzW pójdzie na wybory i zaś kolejna kadencja bez zmiany burmistrza.

iska 

Wysłany: 2010-06-08, 19:45   

Moi drodzy, wystarczy wejść na stronę Ruszowa aby zobaczyć jak wiele dzieje się w naszej miejscowości. Tylko trzeba zaznaczyć - są to tylko i wyłącznie inicjatywy mieszkańców. Myślę, że ludzie z takim wielkim potencjałem powinni być wspierani a nie omamiani głupimi obietnicami burmistrza i radnych. Założę się, że już niebawem powróci temat łącznika w gimnazjum oraz kanalizacji - stały numer Kutrowskiego - tym razem nie damy się nabrać!

ryba

Wysłany: 2010-06-08, 22:22   

Rzeczywiście jak na Weglinieckie warunki w Ruszowie dość dużo sie dzieje.Od dawna naprzykład Ruszów ma piękny stadion i z tego co wiem bez nadzwyczajnej pomocy gminy.Ciekawe tylko czym teraz władza chce kupić(zrobić w konia) mieszkańców Ruszowa? Co tym razem wymyśli?

Rudy 
KIBIC'KA

Wysłany: 2010-06-10, 13:34   

Nie wiem czy słyszeliście,że w Zielonce chcieli wyciąć 70 letnie dęby a w tym miejscu miałby powstać park.Albo ja zgłupiałem albo komuś w głowie się poprzewracało.Ciekaw jestem co na to Sołtyska,usilnie upierała się by wyciąć drzewa.Coś mi się wydaje,Ona ma świadomość,że jest to jej ostatnia kadencja i chciałaby coś po sobie zostawić ale żeby kosztem prawie stu letnich drzew to naprawdę poświecenie a na pewno przeszłaby do historii jako jedna z nielicznych-) :mrgreen: :mrgreen:

zadowolona 

Wysłany: 2010-06-10, 13:40   

Jest takie powiedzenie"tonący brzytwy się trzyma"Nie wiem jak Wy ale ja uważam,że powinna być kadencyjność pełnienia urzędu góra dwie kadencje i koniec.a tak to się nam władza zasiedziała zrobi jakąś akcję pod koniec kadencji :roll: uważa ,że wszystko gra. :roll:

inez 

Wysłany: 2010-06-10, 13:52   

Gdyby Ruszów odłączył się od gminy to całą pewnością nowo powstała gmina Ruszów byłaby bardzo prężna. Ludzie, którym coś się chce, firmy oraz tzw." przemysł" mają siedziby w Ruszowie. Pieniędzy starczyłoby na utrzymanie i dobry zarząd. Ale w tym momencie można sobie tylko pomarzyć.

Bądźmy świadomi - obecni włodarze już nic ani w tej ani w ewentualnej przyszłej kadencji nic nowego nie wymyślą - co mieli zrobić to już to zrobili. A jaki tego efekt? - marniutki.

czas_na_zmiany 

Wysłany: 2010-06-10, 16:43   

...
Ostatnio zmieniony przez czas_na_zmiany 2010-08-23, 07:56, w całości zmieniany 1 raz  

Noemi 

Wysłany: 2010-06-10, 17:41   

Powariowali z tymi parkami Ciekawe kto będzie w nich przesiadywał. Chyba nasza władza jak skończy kadencję. Tylko kiedy to nastąpi?! Również uważam, że kandencja burmistrza powinna być na czas określony, tak jak prezydenta-dwie kadencje i koniec. A tak ciągnie się władza, nie mają co robić i już wymyślają byle coś zrobić, żeby nie było, że siedzą na stołkach i nic nie robią. Bo w sumie to nic nie robią tylko decydują nie patrząc na dobro ogółu tylko na dobro własne. Byle było coś na koncie osiągnięć i załatwionych spraw. Tylko jakim kosztem...Zdecydowanie potrzeba odnowy naszej władzy. Ale...jedyne co mam to złudzenia, że mogę mieć własne pragnienia... :-/

ryba

Wysłany: 2010-06-10, 18:05   

Wszyscy dobrze mówicie.Tylko oprócz naszego gadania potrzeba będzie DETERMINACJI aby cokolwiek zmienić.Obawiam się trochę naszego polskiego słomianego zapału ;-) Z drugiej strony jeżeli nie teraz, to kiedy? Pamietam uśmieszki (nawet teraz na tym forum) co do kandydatury Pana Matuszewskiego.A pamieta ktoś ile ta (słaba) kandydatura zdobyła głosów??? Ok 1000! To jest bardzo dużo i to pokazało, że można i być może otworzyło oczy co niektórym, że nic nie jest przesądzone.Skoro niezbyt silny kandydat miał tyle głosów...

wmarrco 

Wysłany: 2010-06-12, 06:58   

Zgadzam się z większością wpisów.Może Gminne Sprawy opublikują podział środków na inwestycje w gminie na poszczególne miejscowości,za ostatnie 5 -10 lat.Myślę ,że wówczas wyjdzie jak niesprawiedliwie traktowany jest Ruszów!!!!Przez szereg lat nie robiono prawie nic,miejscowość traciła na atrakcyjności .Gdyby nie środki unijne,szczególnie te przeznaczone na tereny wiejskie ,też byśmy czekali bez końca na jakiekolwiek inwestycje. :!: :-?

wmarrco 

Wysłany: 2010-06-12, 07:03   

Odnośnie wyborów,panu Kutrowskiemu dziękujemy!!!!Starczy straconych lat,czas na nowe twarze i efekty!!!

obserwujacy 
ObserwującY

Wysłany: 2010-06-13, 19:58   

No szkoda Ruszowa a najbardziej mieszkańców przez brak wsparcia, teraz jest jedna z szans na jakieś zmiany, nie zmarnujmy jej tym razem.

zadowolona 

Wysłany: 2010-06-14, 09:45   

Nie wiem czy słyszeliście jakiego"samobója"strzeliły sobie nasze kochane władze a no takiego,że chcą kosztem rodziców dzieci chodzących do przedszkola dobudować nową salę i od września opłata ma być podwyższona o 100 zł.Miesięczna opłata wynosiłaby 400 zł prawie jak za prywatne przedszkole.To dopiero trafiony pomysł :mrgreen: :mrgreen: :shock:

naleh 
naleh

Wysłany: 2010-06-17, 20:40   samorzad kwitnie:)))))))))))))))))))

no ta Wregliniec czy Ruszow to nie wazne liczy sie tylko Czerwonna W. Pana Andzrzeja :)dziekujemy Burmistrzzzzzzzzzzzzzzzzowi i pani basiiiiiiiii:))))))))))))))super duo buhahhah

naleh 
naleh

Wysłany: 2010-06-17, 20:48   

20 lat mineło,,,,,, i co i nic i dalej kochamy naszego Burmistrza.ida wybory moze cos zrobi !!!!panie burmistrz place zabaw chcemy drogi itd .......................................

iska 

Wysłany: 2010-07-29, 20:50   

Jakie macie wrażenia po ostatnim zebraniu wiejskim? Bo ja mam takie mieszane. Spędzenie 60 osób w jednej sali, często zależnych od burmistrza wywołuje we mnie mieszane uczucia. Przecież nikt nie będzie miał odrębnego zdania. No i to głosowanie - jednocześnie za wszystkim. A jak się nasz "kościelny" zachowywał - chyba zbierał punkty u swojego nowego pracodawcy.

Niestety nie widzę nadal nadziei na rozwój naszego Ruszowa.

Odpowiedz do tematu