Forum GminneSprawy.pl - Niezależne forum internetowe mieszkańców  Gminy Węgliniec Strona Główna
 FAQ   Szukaj   Użytkownicy   Grupy   Rejestracja   Profil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomości   Zaloguj 

Poprzedni temat «» Następny temat
4 lata marazmu....
Autor Wiadomość
obserwujacy 
ObserwującY

Wysłany: 2010-05-09, 20:57   4 lata marazmu....

Witam! Cieszę się, że powstało to forum. Mam nadzieję, że będzie się coraz bardziej rozwijało.

Na początku chciałem poruszyć kwestię czterech lat całkowitego zastoju w naszej gminie. Czas mija, lata lecą a nasze miejscowości zamiast się rozwijać, staja się coraz bardziej zapuszczone. Co takiego się działo, że przez ostatni czas nie można było ruszyć z żadną konkretną inwestycją? I tu nagle zaskoczenie! W ciągu kilku ostatnich tygodni rozpoczęto inwestycje takie jak: remont kanalizacji w Węglińcu, remont domu kultury w Jagodzinie, Węglinieckie Centrum Kultury czy choćby park w Czerwonej Wodzie.

Jednak moje zdziwienie nie trwało zbyt długo - PRZECIEŻ NADSZEDŁ ROK WYBORCZY! Wyborcy muszą w końcu dostrzec jakieś sukcesy rządzących. Czy aby nie za późno? Mam nieodparte wrażenie, że co niektórym zaczęła trząść się...ziemia pod stopami. Dziwne przyspieszenie z inwestycjami, wypisz-wymaluj wpasowuje się w kampanię wyborczą. Szkoda, że jedynym "batem" mobilizującym nasze władze do jakichkolwiek działań jest wszechobecny lęk przed utratą tej władzy.

Co tu dużo pisać. Sprawujący obecnie władze pokazali jak można....i to z dużą skutecznością, marnować czas i pieniądze. Mam nadzieję, że wraz z wyborami samorządowymi przyjdą nowi ludzie, i sprawią, że inwestowanie w naszą gminę będzie zwykłą koniecznością a nie wyborczym wymuszeniem. Tym bardziej cieszę się z powstania nowej prasy, ponieważ ludzie, którzy odpowiadają za Gminę Węgliniec mogą w końcu wyrwać się z letargu i zobaczyć, że jednak nie jest tak kolorowo jak im się wydaje.

Podsumowując. Uważam, że nadszedł już czas na zmiany. Jeżeli nie dokonamy jej przy najbliższej okazji, będziemy nadal stać w miejscu a wszyscy dookoła będą się rozwijać pozostawiając Gminę Węgliniec na szarym końcu zacofania. Zapraszam do dyskusji!

obserwujący ;-)

ryba

Wysłany: 2010-05-09, 21:34   Re: 4 lata marazmu....

Podsumowując. Uważam, że nadszedł już czas na zmiany. Jeżeli nie dokonamy jej przy najbliższej okazji, będziemy nadal stać w miejscu a wszyscy dookoła będą się rozwijać pozostawiając Gminę Węgliniec na szarym końcu zacofania. Zapraszam do dyskusji!

obserwujący ;-) [/quote]
-----------------------------------
Zgadzam się.Ciekawa jestem czy ludzie-wyborcy przestaną sie w końcu bać i czy i jakie elementy zastraszania pojawią sie. Chodzi mi np o sytuacje że powie sie ludziom: nie głosujcie na niego bo stracicie prace, on mowil że zlikwiduje wasz zaklad pracy. W naszej gminie niestety to działa jeżeli spojrzeć na poprzednie wybory

Noemi 

Wysłany: 2010-05-10, 09:33   

To jest taki zwyczaj rządzących, że wszyscy się biorą do roboty lub pięknie gadają przed wyborami, a po wyborach to już obiecanki cacanki nie są realizowane tylko puszczane na wiatr. Może to się kiedyś zmieni, ale prognozy na zmianę są mało optymistyczne. Choć uważam, że najpierw należałoby zmienić nastawienie do wyborów- do uczestnictwa w nich. Ludzie narzekają, chcą zmian, ale ciężko im jest pójść wziąć arkusz wyborczy, do ręki długopis postawić krzyżyk i wrzucić do urny. Może to się zmieni teraz. Oby.

marek 

Wysłany: 2010-05-10, 13:56   

Jak rozmawiam z ludźmi to nikt jakoś tego obecnego "szczęścia" nie dostrzega. Także, są jakieś szanse na zmiany.

inez 

Wysłany: 2010-05-16, 15:18   

Mam nadzieję, że coś da się zmienić przy najbliższych wyborach. Ta atmosfera w naszej gminie jest dobijająca - nic się nie chce, nic się nie opłaca. A jakieś inwestycje raz na 4 lata to w zupełności za mało. Może ludzie w końcu się obudzą?

czas_na_zmiany 

Wysłany: 2010-05-21, 08:33   

...
Ostatnio zmieniony przez czas_na_zmiany 2010-08-23, 07:57, w całości zmieniany 1 raz  

zadowolona 

Wysłany: 2010-05-29, 09:31   

Wysłany: 2010-05-27, 20:35

Uważam,że już czas się ujawnić,myślę tu o kandydatach na stanowisko burmistrza.Wszyscy wiemy,że potrzeba jest "świeżej krwi' i żeby nie było,że następny Burmistrz będzie spoza Węglińca.Może tak być gdzie dwóch się bije tam trzeci korzysta.Ja osobiście widzę dobrego kandydata tylko do końca nie wiem czy On wystartuje w wyborach.Czekam na komentarze w tej sprawie.Kto Waszym zdaniem powinien kandydować na stanowisko burmistrza myślę ,że padnie karuzela nazwisk.

Rudy 
KIBIC'KA

Wysłany: 2010-05-29, 10:04   

Chciałbym dodać kamyczek do tego "ogródka" czy uważacie,że obecny burmistrz ma szanse na kolejną kadencję?coś mi sie wydaje,ze robi wszystko by tak było

inez 

Wysłany: 2010-05-29, 12:02   

No chyba nie myślisz, że obecne inwestycje są robione tak po prostu. Na ostatniej "uroczystości" ku czci 20 lecia samorządu Kutrowski pół godziny męczył jak to samorząd będzie się rozwijał dalej.....ale pod warunkiem, że go wybiorą, ponieważ tylko on jest gwarantem dalszych sukcesów naszej gminy. Bla bla bla.....w jego stylu.

Pora na jakieś nowe spojrzenie. Burmistrz to nie jest zawód tylko sprawowana funkcja przez człowieka z wizją przyszłości. Obecny już się wypalił. Powinien sam zrozumieć, że dla dobra Gminy potrzeba zmian i to przede wszystkim personalnych. "Świeża krew" zawsze jest wskazana.

ryba

Wysłany: 2010-05-29, 13:14   

Pora na jakieś nowe spojrzenie. Burmistrz to nie jest zawód tylko sprawowana funkcja przez człowieka z wizją przyszłości. Obecny już się wypalił. Powinien sam zrozumieć, że dla dobra Gminy potrzeba zmian i to przede wszystkim personalnych. "Świeża krew" zawsze jest wskazana.[/quote]
================================
No ale pani przewodnicząxca to chyba zostanie? tak sie stara :lol: :mrgreen:

ryba

Wysłany: 2010-05-29, 13:19   

[quote="inez"]No chyba nie myślisz, że obecne inwestycje są robione tak po prostu. Na ostatniej "uroczystości" ku czci 20 lecia samorządu Kutrowski pół godziny męczył jak to samorząd będzie się rozwijał dalej.....ale pod warunkiem, że go wybiorą, ponieważ tylko on jest gwarantem dalszych sukcesów naszej gminy. Bla bla bla.....w jego stylu.
=================================
Jak na 20lecie to strasznie duzo pustych krzesel tam bylo.Tak widac na zdjeciach.Na Weglinieckiej stronie pisza że nawet polowa zaproszonych nie przyszla.Ciekawe dlaczego? :roll: :-D

Rudy 
KIBIC'KA

Wysłany: 2010-05-29, 14:00   

Pewnie obniżono diety i dlatego nie przyszli.samochód na wodę nie jeździ , rowerem też można tylko trzeba chcieć C ;-)

Rudy 
KIBIC'KA

Wysłany: 2010-05-29, 14:04   

Co do diet dla radnych,wydaje mi się :-/ ze pod koniec kadencji zostaną zmniejszone ponieważ nie ma gwarancji ilu radnych zostanie ponownie wybranych na kolejną kadencje :-/

obserwujacy 
ObserwującY

Wysłany: 2010-05-29, 14:46   

Haha! słyszałem, że na 160 zaproszonych przyszło 30 gości. Czyli wmawiali sami sobie jacy są fajni :mrgreen:

Pani przewodnicząca, delikatnie mówiąc, budzi dużo negatywnych emocji.....także nie wiem.....

ryba

Wysłany: 2010-05-29, 18:03   

obserwujacy napisał/a:
Haha! słyszałem, że na 160 zaproszonych przyszło 30 gości. Czyli wmawiali sami sobie jacy są fajni :mrgreen:

Pani przewodnicząca, delikatnie mówiąc, budzi dużo negatywnych emocji.....także nie wiem.....

===========================
No to nie źle..... :-D sami siebie to moze przekonają.A te diety to chyba naszym radnym przesloniły oczy. Moze powinni sie tak nazywac: zamiast Jan Kowalski to Jan Dieta Kowalski,zamiast Julia Nowak-Julia Dieta Nowak?Są politycy co mają Maria,to w naszej gminie mogą byc Dieta :roll: ;-) Co do Pani przewodniczacej to mowilam z przymrużeniem oka :lol: A dlaczego budzi tyle negatywnych emocji?

obserwujacy 
ObserwującY

Wysłany: 2010-06-13, 19:56   

I kolejny dowód na to, że burmistrz już się wypalił i pora go pożegnać - ranking gmin i 33 miejsce na 42 gminy :!: Po prostu świetnie.

naleh 
naleh

Wysłany: 2010-06-17, 21:06   

dobrze jest! burmistrz dba o spok w gminie i halasu inwestycji nie znosi:)od 20 lat nic nie robimy co sie czepiacie czlowieka!placic podatki i nie pyskowac:)

Rudy 
KIBIC'KA

Wysłany: 2010-06-19, 12:20   

Dzisiaj szedłem na spacer wokół stawu 'Tajwan"i co widzę,kilku mężczyzn i jedną kobietkę sprzątających teren wokół.naszła mnie taka myśl,skoro już jest jakiś zbiornik wodny w rezultacie zapomniany przez wszystkich,to dlaczego nie miałaby powstać fundacja odbudowy tego zbiornika wodnego w celu utworzenia terenu rekreacyjnego.Od strony południowej jest malutka plaża,jakby parę rąk do pracy i oczyścić plażę uprzątnąć teren,postawić jakiś kontener na odpady i już zrobiłoby się estetyczniej. I tak całymi latami przychodzą niektórzy dorośli ze swoimi dziećmi by się popluskały w wodzie.Wbrew pozorom woda jest biologicznie czysta,jest przypływ i odpływ,tak że nie widzę podstaw by nie zacząć myśleć i działać w tym kierunku :-D

naleh 
naleh

Wysłany: 2010-06-20, 10:12   

brawo swietny pomysl z tym bajorkiem:) :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

Noemi 

Wysłany: 2010-06-23, 20:35   

Dlaczego kadencja burmistrza nie jest ograniczona tak jak np prezydenta do dwóch kadencji i koniec. Po osiągnięciu "dojrzałości" przez władzę wypadało by dać szanse nowym, a nie trzymać stołka i ściemniać, że coś się robi.

dziewczynazlas1 
dziewczynazlasu

Wysłany: 2010-06-25, 13:48   

Pan burmistrz nie dotrzymał słowa a szkoda.W rozmowie ze mną w miesiącu maju obiecał naprawę oświetlenia ul Sportowej,obecne maszty są skorodowane aż strach się bać, do dnia dzisiejszego nic się nie dzieje,może dlatego że jest mały elektorat.Ale za to w Czerwonej Wodzie przebudowa oświetlenia idzie pełną parą,wcale się nie dziwię. :-o Po drugie wspólnoty mieszkaniowe na Sportowej otrzymały od Gminy kwotę jednego tysiąca złotych na zagospodarowanie terenu zieleni za co pięknie dziękujemy :-D natomiast nie ruszyła sprawa placu zabaw z czego dzieci są niepocieszone.Wiem jedno"słowo ważniejsze od pieniędzy"Trzeba wszystkich traktować poważnie a nie zbyć słowem :oops:

dziewczynazlas1 
dziewczynazlasu

Wysłany: 2010-07-18, 20:55   

Coś niesamowitego!jestem w miejscowości trochę wiekszej niż Węgliniec,mała stacyjka zadbana,przeżyłam szok gdy weszłam do poczekalni dla podróżnych,kanapy i fotele pełen wypas ,darmowy internet dwa monitory,na ścianie panorama miejscowości i całej gminy,na stolikach foldery reklamujące gminę w rogu automat z napojami,czysto schludnie.Zatrudniona jedna osoba dba o porządek.Z ciekawości zapytałam kto to finansuje wiec dowiedziałąm sie,że pani została zatrudniona przez Urząd Miasta i Gminy i i pomieszczenie zostało wyposażone także przez urząd.Jak widać można.Tylko pogratulować pomysłu.

sąsiadka 

Wysłany: 2010-08-05, 13:21   

Szkoda mi naszej Gminy. Wszyscy dookoła coś remontują, rewitalizują. Korzystają z pieniędzy unijnych. Robią wszystko aby Gminy wyglądały na zadbane, atrakcyjne dla potencjalnych inwestorów. A u nas co? No właśnie nic. :evil:

Odpowiedz do tematu